Terug naar Nieuws

Schaatssters Team Speelman-Haak reden meerdere wedstrijden op de Oostenrijkse Weissensee

Gepubliceerd op:
Schaatssters Team Speelman-Haak reden meerdere wedstrijden op de Oostenrijkse Weissensee

 

Door Gerry Grave

 

Bijna twee weken geleden togen vier schaatssters van het marathonschaatsteam van Team Speelman Haak naar Oostenrijk om er op de Weissensee aan diverse wedstrijden mee te doen. Het hoofdgerecht was uiteraard de Alternatieve Elfstedentocht op woensdag 30 januari. Naast deze grote wedstrijd over tweehonderd kilometer vonden er nóg drie wedstrijden plaats, te weten twee Grandprix-wedstrijden (over veertig en zestig kilometer) en het Open Nederlands Kampioenschap over honderd kilometer. Er werd door de dames van Team Speelman Haak veelvuldig aangevallen en er werd dus zeker geen verstoppertje gespeeld. Ook vielen er een aantal prima resultaten te noteren.

 

Op donderdag 24 januari begon het kwartet wedstrijden op de Weissensee met de Grandprix-wedstrijd over zestig kilometer. Het doel was tijdens die wedstrijd de sprint voor Janet Beers te gaan aantrekken. Omdat zij last van een ‘kromme schaats’ kreeg kon dit niet plan niet naar behoren worden uitgevoerd. Vera Otten eindigde als negentiende en was daarmee de hoogst geklasseerde rijdster van Team Speelman Haak. Loes Adegeest, Janinka van Weperen en Janet Beers eindigden in het peloton. Tijdens de ouverture van de vierdaagse aan wedstrijden was er sprake van goede communicatie binnen de ploeg, maar had pech de overhand en was de prestatie van Vera Otten een heel behoorlijke.

 

Twee dagen later waren de Open Nederlandse Kampioenschappen over honderd kilometer. Twee rijdsters van Team Speelman Haak maakten deel uit van de kopgroep van twaalf rijdsters die om de titel streden. Loes Adegeest en Vera Otten zaten in deze groep en probeerden enkele keren weg te komen. Het tempo lag moordend hoog en hoewel beide rijdsters prima reden lukte het niet de sprong te maken. Het kostte veel energie. Loes Adegeest eindigde daardoor als elfde en Vera Otten als twaalfde. Heel behoorlijke resultaten op een open Nederlands kampioenschap. Janet Beers verrichtte goed werk en ‘zette’ Adegeest en Otten ‘goed af’. Janinka van Weperen viel al vroeg in de wedstrijd en verliet de koers halverwege omdat ze te veel last van hoofdpijn had.

 

Op maandag was de tweede Grandprix-wedstrijd. De wedstrijd ging over veertig kilometer. Janinka van Weperen startte niet en gebruikte deze dag om te herstellen van haar val van twee dagen eerder. Janet Beers had deze keer wederom met pech te maken. Na haar kromme schaats viel ze en kon ze haar goede optreden van de zaterdag ervoor geen goed vervolg geven. De dag stond sowieso in het teken van aardig wat pech. De dooi was er debet aan. Vera Otten ondervond het ook; ze viel in het water dat op het ijs lag. Loes Adegeest bleef overeind en probeerde de gevallen Janet Beers terug in het peloton te loodsen. Dat lukte. Bij Adegeest ging het kaarsje toen uit en besloot ze de koers te verlaten om zich voor de Alternatieve Elfstedentocht te sparen.

 

Die stond weer twee dagen later op het programma. Loes Adegeest wilde vooral wachten. Ze dacht dat de vroeg ontstane kopgroep geen stand zou houden en bleef eerst dus wachten in het peloton. Ze probeerde enkele keren de sprong te wagen, maar kreeg geen ruimte. “Ik vond het peloton ook niet goed samenwerken. Dat kwam ook omdat veel grote ploegen in de kopgroep zaten. De slag dus gemist. Op het laatst probeerde ik nog voor plek acht te gaan, maar dat lukte niet. Ik werd 23ste.” Vera Otten was de hele dag in de buurt van Adegeest te vinden en eindigde als zeventiende. “Het was vooral erg koud. De eerste honderd kilometer verliepen rustig. Mijn doel was om voor het eerst uit de tweehonderd kilometer uit te rijden en dat is gelukt.” Janet Beers en Janinka van Weperen werden vroeg ten aanval gestuurd. Van Weperen zat aanvankelijk in de eerste groep en Beers in de tweede. Volgens afspraak gingen beide rijdsters vroegtijdig uit koers: Janinka van Weperen na honderddertig kilometer en Janet Beers dertig kilometer later. Beide dames keken terug op een prachtige ervaring in Oostenrijk. Het gold ook voor de andere twee rijdsters van Team Speelman Haak. Ook ploegleider Gerben de Ruiter was content: “De dames hebben een goede week gemaakt, mooie prestaties laten zien en we zijn als team nóg hechter geworden. Kortom als team Speelman Haak kunnen we terugkijken op een geslaagde week.”

Bekijk ook

Snelle laatste wedstrijd in Leeuwarden

Snelle laatste wedstrijd in Leeuwarden

Afgelopen zaterdag stond de laatste marathon cup van het seizoen alweer op het programma. Dit keer reisden we voor de finale af naar Leeuwarden: een hele snelle baan. En dat bewees zich ook. Het tempo…
 
Team Speelman-Haak ook in Dronten vol aanvalslust

Team Speelman-Haak ook in Dronten vol aanvalslust

Door Gerry Grave   Tijdens de dertiende wedstrijd om de KPN Marathon Cup, afgelopen zaterdag in Dronten, lieten de rijdsters van Team Speelman Haak wederom zien over veel aanvalslust te beschik…
 
KPN Marathon Cup in Enschede in teken van tegenslag rijdsters Team Speelman-Haak

KPN Marathon Cup in Enschede in teken van tegenslag rijdsters Team Speelman-Haak

  Het begon allemaal zo mooi voor de rijdsters van Team Speelman-Haak tijdens de KPN Marathon Cup in Enschede. IJsbaan Twente was het decor voor de twaalfde wedstrijd in dit klassement en meteen…